Komparativna analiza antimikrobne i proteolitičke aktivnosti bakterija mlečne kiseline izolovanih iz zlatarskog sira
Comparative analysis of antimicrobial and proteolytic activity of lactic acid bacteria isolated from Zlatar cheese
2007
Autori
Topisirović, LjubišaVeljović, Katarina
Terzić-Vidojević, Amarela
Strahinić, Ivana
Kojić, Milan
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Tradicionalni zlatarski sir pripada grupi belih, polutvrdih sireva proizvedenih u domaćinstvu. Sir se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka bez dodavanja bilo kakvih poznatih starter kultura. Ukupno je izolovano 253 Gram pozitivnih i katalaza negativnih bakterija mlečne kiseline (BMK). Rezultati su pokazali da 70 od 253 analiziranih izolata proizvodi antimikrobna jedinjenja poznatih kao bakteriocini. Većina izolata koji pripadaju rodovima Lactococcus i Enterococcus, kao i izolati vrsta Lactobacillus plantarum i Lb. brevis ne sintetišu ekstracelularne proteinaze. Nasuprot njima, izolati prodvrste Lb. paracasei subsp. paracasei pokazuju veoma dobru proteolitičku aktivnoist. Pokazano je da ne postoji korelacija između dobre proteolitičke i antimikrobne aktivnosti u većini izolata.
Traditional artisan Zlatar cheese belongs to the group of white, semi hard home-made cheeses, which are produced from no pasteurized cow's milk, without addition of any known bacterial starter culture. In total, 253 Gram-positive and catalase negative lactic acid bacteria (LAB) were isolated. Results showed that 70 out of 253 analyzed isolates produced antimicrobial compounds known as bacteriocins. Most isolates from genera Lactococcus and Enterococcus, and isolates belonging to species Lactobacillus plantarum and Lb. brevis, do not synthesize extracellular proteinase. In contrast, isolates from subspecies Lb. paracasei subsp. paracasei showed very good proteolytic activity. It was observed that good proteolytic activity of isolates was not in correlation with their good antimicrobial activity in the most of isolates.
Ključne reči:
Zlatar cheese / proteolytic activity / LAB / antimicrobial activityIzvor:
Genetika-Belgrade, 2007, 39, 2, 125-138Izdavač:
- Društvo genetičara Srbije, Beograd
Finansiranje / projekti:
- Izučavanje regulacije ekspresije gena odabranih industrijskih mikroorganizama (RS-MESTD-MPN2006-2010-143036)
Institucija/grupa
Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvoTY - JOUR AU - Topisirović, Ljubiša AU - Veljović, Katarina AU - Terzić-Vidojević, Amarela AU - Strahinić, Ivana AU - Kojić, Milan PY - 2007 UR - https://imagine.imgge.bg.ac.rs/handle/123456789/289 AB - Tradicionalni zlatarski sir pripada grupi belih, polutvrdih sireva proizvedenih u domaćinstvu. Sir se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka bez dodavanja bilo kakvih poznatih starter kultura. Ukupno je izolovano 253 Gram pozitivnih i katalaza negativnih bakterija mlečne kiseline (BMK). Rezultati su pokazali da 70 od 253 analiziranih izolata proizvodi antimikrobna jedinjenja poznatih kao bakteriocini. Većina izolata koji pripadaju rodovima Lactococcus i Enterococcus, kao i izolati vrsta Lactobacillus plantarum i Lb. brevis ne sintetišu ekstracelularne proteinaze. Nasuprot njima, izolati prodvrste Lb. paracasei subsp. paracasei pokazuju veoma dobru proteolitičku aktivnoist. Pokazano je da ne postoji korelacija između dobre proteolitičke i antimikrobne aktivnosti u većini izolata. AB - Traditional artisan Zlatar cheese belongs to the group of white, semi hard home-made cheeses, which are produced from no pasteurized cow's milk, without addition of any known bacterial starter culture. In total, 253 Gram-positive and catalase negative lactic acid bacteria (LAB) were isolated. Results showed that 70 out of 253 analyzed isolates produced antimicrobial compounds known as bacteriocins. Most isolates from genera Lactococcus and Enterococcus, and isolates belonging to species Lactobacillus plantarum and Lb. brevis, do not synthesize extracellular proteinase. In contrast, isolates from subspecies Lb. paracasei subsp. paracasei showed very good proteolytic activity. It was observed that good proteolytic activity of isolates was not in correlation with their good antimicrobial activity in the most of isolates. PB - Društvo genetičara Srbije, Beograd T2 - Genetika-Belgrade T1 - Komparativna analiza antimikrobne i proteolitičke aktivnosti bakterija mlečne kiseline izolovanih iz zlatarskog sira T1 - Comparative analysis of antimicrobial and proteolytic activity of lactic acid bacteria isolated from Zlatar cheese EP - 138 IS - 2 SP - 125 VL - 39 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_289 ER -
@article{ author = "Topisirović, Ljubiša and Veljović, Katarina and Terzić-Vidojević, Amarela and Strahinić, Ivana and Kojić, Milan", year = "2007", abstract = "Tradicionalni zlatarski sir pripada grupi belih, polutvrdih sireva proizvedenih u domaćinstvu. Sir se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka bez dodavanja bilo kakvih poznatih starter kultura. Ukupno je izolovano 253 Gram pozitivnih i katalaza negativnih bakterija mlečne kiseline (BMK). Rezultati su pokazali da 70 od 253 analiziranih izolata proizvodi antimikrobna jedinjenja poznatih kao bakteriocini. Većina izolata koji pripadaju rodovima Lactococcus i Enterococcus, kao i izolati vrsta Lactobacillus plantarum i Lb. brevis ne sintetišu ekstracelularne proteinaze. Nasuprot njima, izolati prodvrste Lb. paracasei subsp. paracasei pokazuju veoma dobru proteolitičku aktivnoist. Pokazano je da ne postoji korelacija između dobre proteolitičke i antimikrobne aktivnosti u većini izolata., Traditional artisan Zlatar cheese belongs to the group of white, semi hard home-made cheeses, which are produced from no pasteurized cow's milk, without addition of any known bacterial starter culture. In total, 253 Gram-positive and catalase negative lactic acid bacteria (LAB) were isolated. Results showed that 70 out of 253 analyzed isolates produced antimicrobial compounds known as bacteriocins. Most isolates from genera Lactococcus and Enterococcus, and isolates belonging to species Lactobacillus plantarum and Lb. brevis, do not synthesize extracellular proteinase. In contrast, isolates from subspecies Lb. paracasei subsp. paracasei showed very good proteolytic activity. It was observed that good proteolytic activity of isolates was not in correlation with their good antimicrobial activity in the most of isolates.", publisher = "Društvo genetičara Srbije, Beograd", journal = "Genetika-Belgrade", title = "Komparativna analiza antimikrobne i proteolitičke aktivnosti bakterija mlečne kiseline izolovanih iz zlatarskog sira, Comparative analysis of antimicrobial and proteolytic activity of lactic acid bacteria isolated from Zlatar cheese", pages = "138-125", number = "2", volume = "39", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_289" }
Topisirović, L., Veljović, K., Terzić-Vidojević, A., Strahinić, I.,& Kojić, M.. (2007). Komparativna analiza antimikrobne i proteolitičke aktivnosti bakterija mlečne kiseline izolovanih iz zlatarskog sira. in Genetika-Belgrade Društvo genetičara Srbije, Beograd., 39(2), 125-138. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_289
Topisirović L, Veljović K, Terzić-Vidojević A, Strahinić I, Kojić M. Komparativna analiza antimikrobne i proteolitičke aktivnosti bakterija mlečne kiseline izolovanih iz zlatarskog sira. in Genetika-Belgrade. 2007;39(2):125-138. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_289 .
Topisirović, Ljubiša, Veljović, Katarina, Terzić-Vidojević, Amarela, Strahinić, Ivana, Kojić, Milan, "Komparativna analiza antimikrobne i proteolitičke aktivnosti bakterija mlečne kiseline izolovanih iz zlatarskog sira" in Genetika-Belgrade, 39, no. 2 (2007):125-138, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_289 .