@inbook{
author = "Đorđević, Neda",
year = "2022",
abstract = "Ova tema je fokusirana na hemijsku i biološku karakterizaciju odabranih uzoraka crvenih vina. Akcenat
je stavljen na hemijsku karakterizaciju klonskih sortnih vina vranac i merlo, kao i na procenu antioksidativne
aktivnosti merlo vina u ćelijama kvasca. U radu su primenjene brojne analitičke tehnike za
određivanje koncentracije fenolnih jedinjenja, elementalnog sastava i in vitro antioksidativnu aktivnosti
ispitivanih uzoraka (spektrofotometrija, ciklična voltametrija, klasična polarografija, EPR spektroskopija,
LC-MS/MS, ICP-OES i ICP-MS). Pored antioksidativne, ispitane su i citotoksična i antibakterijska aktivnost odgovarajućih
uzoraka vina. Eksperiment na bazi vinskog kvasca je obuhvatio određivanje ukupnih –SH
grupa, kao i enzimskih aktivnosti glutation peroksidaze, glutation reduktaze i katalaze. Eksperimentalno
dobijeni podaci za klonska sortna vina merlo ukazuju na poseban doprinos glutation peroksidaze preživljavanju
ćelija kvasca u uslovima oksidativnog stresa. Konačno, primenom veštačke neuronske mreže razvijena
je brza i precizna metoda za predviđanje uticaja malih promena u vinskom fenolnom profilu na
aktivnosti istaknutih enzima antioksidativne zaštite., This topic focuses on the chemical and biological characterization of selected red wine samples. Emphasis
is placed on the chemical characterisation of clonal wines of Vranac and Merlot varieties, as well as
on the evaluation of the antioxidant activity of Merlot wines in yeast cells. Numerous analytical techniques
were used to determine the concentration of phenolic compounds, elemental composition and in
vitro antioxidant activity of the tested samples (spectrophotometry, cyclic voltammetry, classical polarography,
EPR spectroscopy, LC-MS/MS, ICP-OES and ICP-MS). In addition, total antioxidant activity, cytotoxic
and antibacterial activity of the respective wine samples were determined. The wine yeast experiment
involved determining the total groups –SH, as well as enzymatic activities of glutathione peroxidase, glutathione
reductase and catalase. The experimentally obtained data for clonal Merlot wine varieties indicate
a particular contribution of glutathione peroxidase to the survival of yeast cells under oxidative stress conditions.
Finally, using an artificial neural network (ANN), a rapid and accurate method was developed to predict
the effect of small changes in the wine phenolic profile on the activities of prominent antioxidant
enzymes.",
publisher = "Beograd : Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo",
journal = "Trendovi u molekularnoj Biologiji",
booktitle = "Hemijski profil i antioksidativna aktivnost crvenih vina klonova autohtone i internacionalnih sorti vinove loze, Chemical profile and antioxidative activity of red wines obtained from autochthonous and international grape clone varieties",
pages = "222-206",
number = "2",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1822"
}