Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-6 od 6
Komparativna analiza antimikrobne i proteolitičke aktivnosti bakterija mlečne kiseline izolovanih iz zlatarskog sira / Comparative analysis of antimicrobial and proteolytic activity of lactic acid bacteria isolated from Zlatar cheese
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2007)
Tradicionalni zlatarski sir pripada grupi belih, polutvrdih sireva proizvedenih u domaćinstvu. Sir se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka bez dodavanja bilo kakvih poznatih starter kultura. Ukupno je izolovano 253 ...
Molekularna genetika autohtonih bakterija mlečne kiseline / Molecular genetics of autochthonous lactic acid bacteria
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2000)
Autohtoni sojevi bakterija mlečne kiseline (BMK) su izolovane iz fermentisanih mlečnih proizvoda rađenih u domaćoj radinosti. Fermentisani mlečni proizvodi su sakupljani sa specifičnih ekoloških lokaliteta kao što su visoke ...
Prirodni izolati laktobacila rezistentni na bakteriocin nizin / Analysis of natural isolates of Lactobacilli resistant to bacteriocin nisin
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2005)
Kolekcija bakterija mlečne kiseline (BMK) je napravljena od mikroorganizama izolovanih iz fermentisanih mlečno-kiselinskih proizvoda dobijenih na tradicionalan način. Iz kolekcije 51 izolat je identifikovan kao Lactobacillus ...
Dominantne bakterije mlečne kiseline u pirotskim sirevima različitog perioda zrenja proizvedenim u domaćinstvu / Dominant lactic acid bacteria in artisanal Pirot cheeses of different ripening period
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2009)
U ovom radu su ispitivana dva sira od svežeg kravljeg mleka različitog perioda zrenja. Sirevi su uzeti iz seoskog domaćinstva u regionu Stare Planine, a proizvedeni su bez dodatka starter kulture. Iz oba sira je izolovano ...
Karakterizacija bakterija mlečne kiseline izolovanih iz zlatarskih sireva proizvedenih u domaćinstvu na dve geografski različite lokacije / Characterization of lactic acid bacteria isolated from artisanal Zlatar cheeses produced at two different geographical location
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2009)
Iz belog polutvrdog zlatarskog sira, označenog kao BGNV, izolovan je osamdeset jedan soj bakterija mlečne kiseline (BMK). Sir je uzet iz jednog seoskog domaćinstva smeštenog na severnoj strani planine Zlatar. Zlatarski ...
Genetičko predviđanje hemofilije analizom int18/BclI RFLP / Genetic prediction of hemophilia a by int18/BclI RFLP analysis
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2000)
Hemofilija A je X vezana bolest, koja se javlja sa učestalošću od 1 do 2 na 10000 muškaraca. Ona predstavlja najčešći koagulacioni poremećaj i izazvana je mutacijama u genu koji kodira osmi faktor koagulacije (FVIII). Nakon ...