Претраживање
Приказ резултата 1-3 од 3
Komparativna analiza antimikrobne i proteolitičke aktivnosti bakterija mlečne kiseline izolovanih iz zlatarskog sira / Comparative analysis of antimicrobial and proteolytic activity of lactic acid bacteria isolated from Zlatar cheese
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2007)
Tradicionalni zlatarski sir pripada grupi belih, polutvrdih sireva proizvedenih u domaćinstvu. Sir se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka bez dodavanja bilo kakvih poznatih starter kultura. Ukupno je izolovano 253 ...
Prirodni izolati laktobacila rezistentni na bakteriocin nizin / Analysis of natural isolates of Lactobacilli resistant to bacteriocin nisin
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2005)
Kolekcija bakterija mlečne kiseline (BMK) je napravljena od mikroorganizama izolovanih iz fermentisanih mlečno-kiselinskih proizvoda dobijenih na tradicionalan način. Iz kolekcije 51 izolat je identifikovan kao Lactobacillus ...
Dominantne bakterije mlečne kiseline u pirotskim sirevima različitog perioda zrenja proizvedenim u domaćinstvu / Dominant lactic acid bacteria in artisanal Pirot cheeses of different ripening period
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2009)
U ovom radu su ispitivana dva sira od svežeg kravljeg mleka različitog perioda zrenja. Sirevi su uzeti iz seoskog domaćinstva u regionu Stare Planine, a proizvedeni su bez dodatka starter kulture. Iz oba sira je izolovano ...