Biološko delovanje polifenola nara na komponente metaboličkog sindroma: implikacije na oksidativni stres
Biological effect of pomegranate polyphenols on the components of metabolic syndrome: implications on oxidative stress
Autori
Kojadinović, MilicaArsić, Aleksandra
Ostala autorstva
Pavlović, SonjaBegović, Jelena
Novaković, Ivana
Savić Pavićević, Dušanka
Đorđević, Ana
Poglavlje u monografiji (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Nar (Punica granatum, L) je jedan od najstarijih jestivih plodova koji se koristi u prevenciji i lečenju od davnina.
Različiti delovi biljke, kao što su plod, seme, kora i lišće, sadrže bioaktivne sastojke za koje se navodi da poseduju
lekovita i terapeutska svojstva. Međumnogobrojnimbioaktivnimkomponentama u naru, polifenoli
predstavljaju najvažniju grupumolekula sa pozitivnimefektomna zdravlje. Hipoglikemijski, hipolipemijski,
hipotenzivni i anti-oksidativni efekat polifenola nara potvrđen je u brojnimstudijama. Ovaj pregledni rad ima
za cilj da predstavi najnovija istraživanja o strukturi i biološkoj aktivnosti komponenata nara i njihovompotencijalnom
korisnom efektu u terapiji bolesti povezanih sa metaboličkim sindromom.
Pomegranate (Punica granatum, L) is one of the oldest edible fruits used in prevention and treatment. Various
parts of the plant, such as fruit, seeds, bark, and leaves, contain bioactive ingredients that possess medicinal
and therapeutic properties. Among the many bioactive components in pomegranate, polyphenols
are the most important group of molecules with a positive effect on health. The hypoglycemic, hypolipidemic,
hypotensive, and anti-oxidative effects of pomegranate polyphenols have been confirmed in numerous
studies. The aim of this review is to present the latest research on the structure and activity of
bioactive components of pomegranate and their potential beneficial effect in the treatment of diseases related
to metabolic syndrome.
Ključne reči:
polifenoli nara / metabolički sindrom / dijabetes melitus 2 / lipidi / oksidativni stres / pomegranate polyphenols / metabolic syndrome / diabetes melitus 2 / lipids / oxidative stressIzvor:
Trendovi u molekularnoj Biologiji, 2021, 1, 152-165Izdavač:
- Beograd : Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo
Finansiranje / projekti:
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200015 (Univerzitet u Beogradu, Institut za medicinska istraživanja) (RS-MESTD-inst-2020-200015)
Institucija/grupa
Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvoTY - CHAP AU - Kojadinović, Milica AU - Arsić, Aleksandra PY - 2021 UR - https://imagine.imgge.bg.ac.rs/handle/123456789/1716 AB - Nar (Punica granatum, L) je jedan od najstarijih jestivih plodova koji se koristi u prevenciji i lečenju od davnina. Različiti delovi biljke, kao što su plod, seme, kora i lišće, sadrže bioaktivne sastojke za koje se navodi da poseduju lekovita i terapeutska svojstva. Međumnogobrojnimbioaktivnimkomponentama u naru, polifenoli predstavljaju najvažniju grupumolekula sa pozitivnimefektomna zdravlje. Hipoglikemijski, hipolipemijski, hipotenzivni i anti-oksidativni efekat polifenola nara potvrđen je u brojnimstudijama. Ovaj pregledni rad ima za cilj da predstavi najnovija istraživanja o strukturi i biološkoj aktivnosti komponenata nara i njihovompotencijalnom korisnom efektu u terapiji bolesti povezanih sa metaboličkim sindromom. AB - Pomegranate (Punica granatum, L) is one of the oldest edible fruits used in prevention and treatment. Various parts of the plant, such as fruit, seeds, bark, and leaves, contain bioactive ingredients that possess medicinal and therapeutic properties. Among the many bioactive components in pomegranate, polyphenols are the most important group of molecules with a positive effect on health. The hypoglycemic, hypolipidemic, hypotensive, and anti-oxidative effects of pomegranate polyphenols have been confirmed in numerous studies. The aim of this review is to present the latest research on the structure and activity of bioactive components of pomegranate and their potential beneficial effect in the treatment of diseases related to metabolic syndrome. PB - Beograd : Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo T2 - Trendovi u molekularnoj Biologiji T1 - Biološko delovanje polifenola nara na komponente metaboličkog sindroma: implikacije na oksidativni stres T1 - Biological effect of pomegranate polyphenols on the components of metabolic syndrome: implications on oxidative stress EP - 165 IS - 1 SP - 152 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1716 ER -
@inbook{ author = "Kojadinović, Milica and Arsić, Aleksandra", year = "2021", abstract = "Nar (Punica granatum, L) je jedan od najstarijih jestivih plodova koji se koristi u prevenciji i lečenju od davnina. Različiti delovi biljke, kao što su plod, seme, kora i lišće, sadrže bioaktivne sastojke za koje se navodi da poseduju lekovita i terapeutska svojstva. Međumnogobrojnimbioaktivnimkomponentama u naru, polifenoli predstavljaju najvažniju grupumolekula sa pozitivnimefektomna zdravlje. Hipoglikemijski, hipolipemijski, hipotenzivni i anti-oksidativni efekat polifenola nara potvrđen je u brojnimstudijama. Ovaj pregledni rad ima za cilj da predstavi najnovija istraživanja o strukturi i biološkoj aktivnosti komponenata nara i njihovompotencijalnom korisnom efektu u terapiji bolesti povezanih sa metaboličkim sindromom., Pomegranate (Punica granatum, L) is one of the oldest edible fruits used in prevention and treatment. Various parts of the plant, such as fruit, seeds, bark, and leaves, contain bioactive ingredients that possess medicinal and therapeutic properties. Among the many bioactive components in pomegranate, polyphenols are the most important group of molecules with a positive effect on health. The hypoglycemic, hypolipidemic, hypotensive, and anti-oxidative effects of pomegranate polyphenols have been confirmed in numerous studies. The aim of this review is to present the latest research on the structure and activity of bioactive components of pomegranate and their potential beneficial effect in the treatment of diseases related to metabolic syndrome.", publisher = "Beograd : Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo", journal = "Trendovi u molekularnoj Biologiji", booktitle = "Biološko delovanje polifenola nara na komponente metaboličkog sindroma: implikacije na oksidativni stres, Biological effect of pomegranate polyphenols on the components of metabolic syndrome: implications on oxidative stress", pages = "165-152", number = "1", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1716" }
Kojadinović, M.,& Arsić, A.. (2021). Biološko delovanje polifenola nara na komponente metaboličkog sindroma: implikacije na oksidativni stres. in Trendovi u molekularnoj Biologiji Beograd : Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.(1), 152-165. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1716
Kojadinović M, Arsić A. Biološko delovanje polifenola nara na komponente metaboličkog sindroma: implikacije na oksidativni stres. in Trendovi u molekularnoj Biologiji. 2021;(1):152-165. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1716 .
Kojadinović, Milica, Arsić, Aleksandra, "Biološko delovanje polifenola nara na komponente metaboličkog sindroma: implikacije na oksidativni stres" in Trendovi u molekularnoj Biologiji, no. 1 (2021):152-165, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1716 .