Hemijski profil i antioksidativna aktivnost crvenih vina klonova autohtone i internacionalnih sorti vinove loze
Chemical profile and antioxidative activity of red wines obtained from autochthonous and international grape clone varieties
Апстракт
Ova tema je fokusirana na hemijsku i biološku karakterizaciju odabranih uzoraka crvenih vina. Akcenat
je stavljen na hemijsku karakterizaciju klonskih sortnih vina vranac i merlo, kao i na procenu antioksidativne
aktivnosti merlo vina u ćelijama kvasca. U radu su primenjene brojne analitičke tehnike za
određivanje koncentracije fenolnih jedinjenja, elementalnog sastava i in vitro antioksidativnu aktivnosti
ispitivanih uzoraka (spektrofotometrija, ciklična voltametrija, klasična polarografija, EPR spektroskopija,
LC-MS/MS, ICP-OES i ICP-MS). Pored antioksidativne, ispitane su i citotoksična i antibakterijska aktivnost odgovarajućih
uzoraka vina. Eksperiment na bazi vinskog kvasca je obuhvatio određivanje ukupnih –SH
grupa, kao i enzimskih aktivnosti glutation peroksidaze, glutation reduktaze i katalaze. Eksperimentalno
dobijeni podaci za klonska sortna vina merlo ukazuju na poseban doprinos glutation peroksidaze preživljavanju
ćelija kvasca u uslovima oksidativnog stresa. Konač...no, primenom veštačke neuronske mreže razvijena
je brza i precizna metoda za predviđanje uticaja malih promena u vinskom fenolnom profilu na
aktivnosti istaknutih enzima antioksidativne zaštite.
This topic focuses on the chemical and biological characterization of selected red wine samples. Emphasis
is placed on the chemical characterisation of clonal wines of Vranac and Merlot varieties, as well as
on the evaluation of the antioxidant activity of Merlot wines in yeast cells. Numerous analytical techniques
were used to determine the concentration of phenolic compounds, elemental composition and in
vitro antioxidant activity of the tested samples (spectrophotometry, cyclic voltammetry, classical polarography,
EPR spectroscopy, LC-MS/MS, ICP-OES and ICP-MS). In addition, total antioxidant activity, cytotoxic
and antibacterial activity of the respective wine samples were determined. The wine yeast experiment
involved determining the total groups –SH, as well as enzymatic activities of glutathione peroxidase, glutathione
reductase and catalase. The experimentally obtained data for clonal Merlot wine varieties indicate
a particular contribution of glutathione peroxidase to... the survival of yeast cells under oxidative stress conditions.
Finally, using an artificial neural network (ANN), a rapid and accurate method was developed to predict
the effect of small changes in the wine phenolic profile on the activities of prominent antioxidant
enzymes.
Кључне речи:
crvena vina / polifenolni sadržaj / biološka aktivnost crvenih vina / savremena statistika / red wines / polyphenolic content / biological activity of red wines / modern statisticsИзвор:
Trendovi u molekularnoj Biologiji, 2022, 2, 206-222Издавач:
- Beograd : Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo
Институција/група
Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvoTY - CHAP AU - Đorđević, Neda PY - 2022 UR - https://imagine.imgge.bg.ac.rs/handle/123456789/1822 AB - Ova tema je fokusirana na hemijsku i biološku karakterizaciju odabranih uzoraka crvenih vina. Akcenat je stavljen na hemijsku karakterizaciju klonskih sortnih vina vranac i merlo, kao i na procenu antioksidativne aktivnosti merlo vina u ćelijama kvasca. U radu su primenjene brojne analitičke tehnike za određivanje koncentracije fenolnih jedinjenja, elementalnog sastava i in vitro antioksidativnu aktivnosti ispitivanih uzoraka (spektrofotometrija, ciklična voltametrija, klasična polarografija, EPR spektroskopija, LC-MS/MS, ICP-OES i ICP-MS). Pored antioksidativne, ispitane su i citotoksična i antibakterijska aktivnost odgovarajućih uzoraka vina. Eksperiment na bazi vinskog kvasca je obuhvatio određivanje ukupnih –SH grupa, kao i enzimskih aktivnosti glutation peroksidaze, glutation reduktaze i katalaze. Eksperimentalno dobijeni podaci za klonska sortna vina merlo ukazuju na poseban doprinos glutation peroksidaze preživljavanju ćelija kvasca u uslovima oksidativnog stresa. Konačno, primenom veštačke neuronske mreže razvijena je brza i precizna metoda za predviđanje uticaja malih promena u vinskom fenolnom profilu na aktivnosti istaknutih enzima antioksidativne zaštite. AB - This topic focuses on the chemical and biological characterization of selected red wine samples. Emphasis is placed on the chemical characterisation of clonal wines of Vranac and Merlot varieties, as well as on the evaluation of the antioxidant activity of Merlot wines in yeast cells. Numerous analytical techniques were used to determine the concentration of phenolic compounds, elemental composition and in vitro antioxidant activity of the tested samples (spectrophotometry, cyclic voltammetry, classical polarography, EPR spectroscopy, LC-MS/MS, ICP-OES and ICP-MS). In addition, total antioxidant activity, cytotoxic and antibacterial activity of the respective wine samples were determined. The wine yeast experiment involved determining the total groups –SH, as well as enzymatic activities of glutathione peroxidase, glutathione reductase and catalase. The experimentally obtained data for clonal Merlot wine varieties indicate a particular contribution of glutathione peroxidase to the survival of yeast cells under oxidative stress conditions. Finally, using an artificial neural network (ANN), a rapid and accurate method was developed to predict the effect of small changes in the wine phenolic profile on the activities of prominent antioxidant enzymes. PB - Beograd : Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo T2 - Trendovi u molekularnoj Biologiji T1 - Hemijski profil i antioksidativna aktivnost crvenih vina klonova autohtone i internacionalnih sorti vinove loze T1 - Chemical profile and antioxidative activity of red wines obtained from autochthonous and international grape clone varieties EP - 222 IS - 2 SP - 206 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1822 ER -
@inbook{ author = "Đorđević, Neda", year = "2022", abstract = "Ova tema je fokusirana na hemijsku i biološku karakterizaciju odabranih uzoraka crvenih vina. Akcenat je stavljen na hemijsku karakterizaciju klonskih sortnih vina vranac i merlo, kao i na procenu antioksidativne aktivnosti merlo vina u ćelijama kvasca. U radu su primenjene brojne analitičke tehnike za određivanje koncentracije fenolnih jedinjenja, elementalnog sastava i in vitro antioksidativnu aktivnosti ispitivanih uzoraka (spektrofotometrija, ciklična voltametrija, klasična polarografija, EPR spektroskopija, LC-MS/MS, ICP-OES i ICP-MS). Pored antioksidativne, ispitane su i citotoksična i antibakterijska aktivnost odgovarajućih uzoraka vina. Eksperiment na bazi vinskog kvasca je obuhvatio određivanje ukupnih –SH grupa, kao i enzimskih aktivnosti glutation peroksidaze, glutation reduktaze i katalaze. Eksperimentalno dobijeni podaci za klonska sortna vina merlo ukazuju na poseban doprinos glutation peroksidaze preživljavanju ćelija kvasca u uslovima oksidativnog stresa. Konačno, primenom veštačke neuronske mreže razvijena je brza i precizna metoda za predviđanje uticaja malih promena u vinskom fenolnom profilu na aktivnosti istaknutih enzima antioksidativne zaštite., This topic focuses on the chemical and biological characterization of selected red wine samples. Emphasis is placed on the chemical characterisation of clonal wines of Vranac and Merlot varieties, as well as on the evaluation of the antioxidant activity of Merlot wines in yeast cells. Numerous analytical techniques were used to determine the concentration of phenolic compounds, elemental composition and in vitro antioxidant activity of the tested samples (spectrophotometry, cyclic voltammetry, classical polarography, EPR spectroscopy, LC-MS/MS, ICP-OES and ICP-MS). In addition, total antioxidant activity, cytotoxic and antibacterial activity of the respective wine samples were determined. The wine yeast experiment involved determining the total groups –SH, as well as enzymatic activities of glutathione peroxidase, glutathione reductase and catalase. The experimentally obtained data for clonal Merlot wine varieties indicate a particular contribution of glutathione peroxidase to the survival of yeast cells under oxidative stress conditions. Finally, using an artificial neural network (ANN), a rapid and accurate method was developed to predict the effect of small changes in the wine phenolic profile on the activities of prominent antioxidant enzymes.", publisher = "Beograd : Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo", journal = "Trendovi u molekularnoj Biologiji", booktitle = "Hemijski profil i antioksidativna aktivnost crvenih vina klonova autohtone i internacionalnih sorti vinove loze, Chemical profile and antioxidative activity of red wines obtained from autochthonous and international grape clone varieties", pages = "222-206", number = "2", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1822" }
Đorđević, N.. (2022). Hemijski profil i antioksidativna aktivnost crvenih vina klonova autohtone i internacionalnih sorti vinove loze. in Trendovi u molekularnoj Biologiji Beograd : Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.(2), 206-222. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1822
Đorđević N. Hemijski profil i antioksidativna aktivnost crvenih vina klonova autohtone i internacionalnih sorti vinove loze. in Trendovi u molekularnoj Biologiji. 2022;(2):206-222. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1822 .
Đorđević, Neda, "Hemijski profil i antioksidativna aktivnost crvenih vina klonova autohtone i internacionalnih sorti vinove loze" in Trendovi u molekularnoj Biologiji, no. 2 (2022):206-222, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1822 .