Fatty acid composition of rosehip seed oil
2020
Authors
Vasić, DušanPaunović, Dragana
Špirović-Trifunović, Bojana
Miladinović, Jelena
Vujošević, Lazar
Đinović, Dušica
Popović-Đorđević, Jelena
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Rosehip is a pseudo-fruit of the rose plant, one of the most widespread wild species of the Rosa genus in Serbia. Due to its nutritional and sensory properties, rosehip is widely utilized for the production of jams, marmalades, juices, teas, etc. On the other hand, rosehip seeds are waste material from the food industry, which represent are rich source of fatty acids. The aim of this study was to assess the fatty acids profile of rosehip seeds by applying two extraction methods: ultrasound-assisted extraction combined with organic solvent extraction (UAE/OSCE) and organic solvent conventional extraction (OSCE). The identification and quantification of fatty acids (FA), in the form of methyl esters, were performed by gas chromatography with a flame ionization detector (GC/FID). Based on the obtained results, it was observed that the composition of fatty acids and their relative amounts were influenced by the applied method, as well as by the solvent-to-sample ratio. The analysis reveale...d the presence of unsaturated fatty acids (UFA) as the dominant ones in most studied samples, whereas the most abundant fatty acids were, in descending order, stearic acid (48.11%), linoleic acid (35.38%), palmitoleic acid (33.78%) and eicosadienoic acid (30.57%).
Шипурак је псеудо-плод биљке руже, једне од најраспрострањенијих дивљих врста из рода Rosa у Србији. Захваљујући
нутритивним и сензорним својствима, шипурак има широку примену у производњи џемова, мармелада, сокова, чајева
итд. Семенке шипурка су отпадни материјал у прехрамбеној индустрији који представља добар извор масних киселина.
Циљ овог рада био је да се процени профил масних киселина у семенкама шипурка применом две методе екстракције:
ултразвучнеекстракције у комбинацији са екстракцијом органским растварачем (UZE/KEOR) и конвенционалне
екстракције органским растварачем (KEOR). Идентификација масних киселина (MK), у форми метил естара, извршена је
методом гасне хроматографије са пламено-јонизујућим детектором (GC/FID). На основу добијених резултата, уочено је
да су примењене методе екстракције, као и однос растварача и масе узорка, имали утицај на састав масних киселина и
њихову релативну обилност. Незасићене масне киселине (NMK) идентификоване су као доминантне у већини...
испитиваних узорака. Најзаступљеније масне киселине су биле стеаринска (48,11%), линолна (35,38%), палмитолеинска
(33,78%) и еикосадиеноинска киселина (30,57%)
Šipurak je pseudo-plod biljke ruže, jedne od najrasprostranjenijih divljih vrsta iz roda Rosa u Srbiji. Zahvaljujući
nutritivnim i senzornim svojstvima, šipurak ima široku primenu u proizvodnji džemova, marmelada, sokova, čajeva
itd. Semenke šipurka su otpadni materijal u prehrambenoj industriji koji predstavlja dobar izvor masnih kiselina.
Cilj ovog rada bio je da se proceni profil masnih kiselina u semenkama šipurka primenom dve metode ekstrakcije:
ultrazvučneekstrakcije u kombinaciji sa ekstrakcijom organskim rastvaračem (UZE/KEOR) i konvencionalne
ekstrakcije organskim rastvaračem (KEOR). Identifikacija masnih kiselina (MK), u formi metil estara, izvršena je
metodom gasne hromatografije sa plameno-jonizujućim detektorom (GC/FID). Na osnovu dobijenih rezultata, uočeno je
da su primenjene metode ekstrakcije, kao i odnos rastvarača i mase uzorka, imali uticaj na sastav masnih kiselina i
njihovu relativnu obilnost. Nezasićene masne kiseline (NMK) identifikovane su kao dominantn...e u većini
ispitivanih uzoraka. Najzastupljenije masne kiseline su bile stearinska (48,11%), linolna (35,38%), palmitoleinska
(33,78%) i eikosadienoinska kiselina (30,57%)
Keywords:
rosehip seed oil / waste material / unsaturated fatty acids / ultrasound-assisted extraction / GC-FID / уље семенки шипурка / ulje semenki šipurka / отпадни материјал / otpadni materijal / незасићене масне киселине / nezasićene masne kiseline / ултразвучна екстракција / ultrazvučna ekstrakcijaSource:
Acta agriculturae Serbica, 2020, 25, 49, 45-49Funding / projects:
- info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200116/RS//" (RS-MESTD-inst-2020-200116)
URI
https://scindeks.ceon.rs/Article.aspx?artid=0354-95422049045Vhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/0354-95422049045V
https://imagine.imgge.bg.ac.rs/handle/123456789/1860
Collections
Institution/Community
Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvoTY - JOUR AU - Vasić, Dušan AU - Paunović, Dragana AU - Špirović-Trifunović, Bojana AU - Miladinović, Jelena AU - Vujošević, Lazar AU - Đinović, Dušica AU - Popović-Đorđević, Jelena PY - 2020 UR - https://scindeks.ceon.rs/Article.aspx?artid=0354-95422049045V UR - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/0354-95422049045V UR - https://imagine.imgge.bg.ac.rs/handle/123456789/1860 AB - Rosehip is a pseudo-fruit of the rose plant, one of the most widespread wild species of the Rosa genus in Serbia. Due to its nutritional and sensory properties, rosehip is widely utilized for the production of jams, marmalades, juices, teas, etc. On the other hand, rosehip seeds are waste material from the food industry, which represent are rich source of fatty acids. The aim of this study was to assess the fatty acids profile of rosehip seeds by applying two extraction methods: ultrasound-assisted extraction combined with organic solvent extraction (UAE/OSCE) and organic solvent conventional extraction (OSCE). The identification and quantification of fatty acids (FA), in the form of methyl esters, were performed by gas chromatography with a flame ionization detector (GC/FID). Based on the obtained results, it was observed that the composition of fatty acids and their relative amounts were influenced by the applied method, as well as by the solvent-to-sample ratio. The analysis revealed the presence of unsaturated fatty acids (UFA) as the dominant ones in most studied samples, whereas the most abundant fatty acids were, in descending order, stearic acid (48.11%), linoleic acid (35.38%), palmitoleic acid (33.78%) and eicosadienoic acid (30.57%). AB - Шипурак је псеудо-плод биљке руже, једне од најраспрострањенијих дивљих врста из рода Rosa у Србији. Захваљујући нутритивним и сензорним својствима, шипурак има широку примену у производњи џемова, мармелада, сокова, чајева итд. Семенке шипурка су отпадни материјал у прехрамбеној индустрији који представља добар извор масних киселина. Циљ овог рада био је да се процени профил масних киселина у семенкама шипурка применом две методе екстракције: ултразвучнеекстракције у комбинацији са екстракцијом органским растварачем (UZE/KEOR) и конвенционалне екстракције органским растварачем (KEOR). Идентификација масних киселина (MK), у форми метил естара, извршена је методом гасне хроматографије са пламено-јонизујућим детектором (GC/FID). На основу добијених резултата, уочено је да су примењене методе екстракције, као и однос растварача и масе узорка, имали утицај на састав масних киселина и њихову релативну обилност. Незасићене масне киселине (NMK) идентификоване су као доминантне у већини испитиваних узорака. Најзаступљеније масне киселине су биле стеаринска (48,11%), линолна (35,38%), палмитолеинска (33,78%) и еикосадиеноинска киселина (30,57%) AB - Šipurak je pseudo-plod biljke ruže, jedne od najrasprostranjenijih divljih vrsta iz roda Rosa u Srbiji. Zahvaljujući nutritivnim i senzornim svojstvima, šipurak ima široku primenu u proizvodnji džemova, marmelada, sokova, čajeva itd. Semenke šipurka su otpadni materijal u prehrambenoj industriji koji predstavlja dobar izvor masnih kiselina. Cilj ovog rada bio je da se proceni profil masnih kiselina u semenkama šipurka primenom dve metode ekstrakcije: ultrazvučneekstrakcije u kombinaciji sa ekstrakcijom organskim rastvaračem (UZE/KEOR) i konvencionalne ekstrakcije organskim rastvaračem (KEOR). Identifikacija masnih kiselina (MK), u formi metil estara, izvršena je metodom gasne hromatografije sa plameno-jonizujućim detektorom (GC/FID). Na osnovu dobijenih rezultata, uočeno je da su primenjene metode ekstrakcije, kao i odnos rastvarača i mase uzorka, imali uticaj na sastav masnih kiselina i njihovu relativnu obilnost. Nezasićene masne kiseline (NMK) identifikovane su kao dominantne u većini ispitivanih uzoraka. Najzastupljenije masne kiseline su bile stearinska (48,11%), linolna (35,38%), palmitoleinska (33,78%) i eikosadienoinska kiselina (30,57%) T2 - Acta agriculturae Serbica T2 - Acta agriculturae Serbica T1 - Fatty acid composition of rosehip seed oil EP - 49 IS - 49 SP - 45 VL - 25 DO - 10.5937/AASer2049045V ER -
@article{ author = "Vasić, Dušan and Paunović, Dragana and Špirović-Trifunović, Bojana and Miladinović, Jelena and Vujošević, Lazar and Đinović, Dušica and Popović-Đorđević, Jelena", year = "2020", abstract = "Rosehip is a pseudo-fruit of the rose plant, one of the most widespread wild species of the Rosa genus in Serbia. Due to its nutritional and sensory properties, rosehip is widely utilized for the production of jams, marmalades, juices, teas, etc. On the other hand, rosehip seeds are waste material from the food industry, which represent are rich source of fatty acids. The aim of this study was to assess the fatty acids profile of rosehip seeds by applying two extraction methods: ultrasound-assisted extraction combined with organic solvent extraction (UAE/OSCE) and organic solvent conventional extraction (OSCE). The identification and quantification of fatty acids (FA), in the form of methyl esters, were performed by gas chromatography with a flame ionization detector (GC/FID). Based on the obtained results, it was observed that the composition of fatty acids and their relative amounts were influenced by the applied method, as well as by the solvent-to-sample ratio. The analysis revealed the presence of unsaturated fatty acids (UFA) as the dominant ones in most studied samples, whereas the most abundant fatty acids were, in descending order, stearic acid (48.11%), linoleic acid (35.38%), palmitoleic acid (33.78%) and eicosadienoic acid (30.57%)., Шипурак је псеудо-плод биљке руже, једне од најраспрострањенијих дивљих врста из рода Rosa у Србији. Захваљујући нутритивним и сензорним својствима, шипурак има широку примену у производњи џемова, мармелада, сокова, чајева итд. Семенке шипурка су отпадни материјал у прехрамбеној индустрији који представља добар извор масних киселина. Циљ овог рада био је да се процени профил масних киселина у семенкама шипурка применом две методе екстракције: ултразвучнеекстракције у комбинацији са екстракцијом органским растварачем (UZE/KEOR) и конвенционалне екстракције органским растварачем (KEOR). Идентификација масних киселина (MK), у форми метил естара, извршена је методом гасне хроматографије са пламено-јонизујућим детектором (GC/FID). На основу добијених резултата, уочено је да су примењене методе екстракције, као и однос растварача и масе узорка, имали утицај на састав масних киселина и њихову релативну обилност. Незасићене масне киселине (NMK) идентификоване су као доминантне у већини испитиваних узорака. Најзаступљеније масне киселине су биле стеаринска (48,11%), линолна (35,38%), палмитолеинска (33,78%) и еикосадиеноинска киселина (30,57%), Šipurak je pseudo-plod biljke ruže, jedne od najrasprostranjenijih divljih vrsta iz roda Rosa u Srbiji. Zahvaljujući nutritivnim i senzornim svojstvima, šipurak ima široku primenu u proizvodnji džemova, marmelada, sokova, čajeva itd. Semenke šipurka su otpadni materijal u prehrambenoj industriji koji predstavlja dobar izvor masnih kiselina. Cilj ovog rada bio je da se proceni profil masnih kiselina u semenkama šipurka primenom dve metode ekstrakcije: ultrazvučneekstrakcije u kombinaciji sa ekstrakcijom organskim rastvaračem (UZE/KEOR) i konvencionalne ekstrakcije organskim rastvaračem (KEOR). Identifikacija masnih kiselina (MK), u formi metil estara, izvršena je metodom gasne hromatografije sa plameno-jonizujućim detektorom (GC/FID). Na osnovu dobijenih rezultata, uočeno je da su primenjene metode ekstrakcije, kao i odnos rastvarača i mase uzorka, imali uticaj na sastav masnih kiselina i njihovu relativnu obilnost. Nezasićene masne kiseline (NMK) identifikovane su kao dominantne u većini ispitivanih uzoraka. Najzastupljenije masne kiseline su bile stearinska (48,11%), linolna (35,38%), palmitoleinska (33,78%) i eikosadienoinska kiselina (30,57%)", journal = "Acta agriculturae Serbica, Acta agriculturae Serbica", title = "Fatty acid composition of rosehip seed oil", pages = "49-45", number = "49", volume = "25", doi = "10.5937/AASer2049045V" }
Vasić, D., Paunović, D., Špirović-Trifunović, B., Miladinović, J., Vujošević, L., Đinović, D.,& Popović-Đorđević, J.. (2020). Fatty acid composition of rosehip seed oil. in Acta agriculturae Serbica, 25(49), 45-49. https://doi.org/10.5937/AASer2049045V
Vasić D, Paunović D, Špirović-Trifunović B, Miladinović J, Vujošević L, Đinović D, Popović-Đorđević J. Fatty acid composition of rosehip seed oil. in Acta agriculturae Serbica. 2020;25(49):45-49. doi:10.5937/AASer2049045V .
Vasić, Dušan, Paunović, Dragana, Špirović-Trifunović, Bojana, Miladinović, Jelena, Vujošević, Lazar, Đinović, Dušica, Popović-Đorđević, Jelena, "Fatty acid composition of rosehip seed oil" in Acta agriculturae Serbica, 25, no. 49 (2020):45-49, https://doi.org/10.5937/AASer2049045V . .