Preliminary assessment of fatty acid profile in rosehip seeds: application of ultrasound-assisted extraction
Preliminarno ispitivanje sastava masnih kiselina u semenkama šipurka: primena ultrazvučne ekstrakcije
Аутори
Vasić, DušanPaunović, Dragana
Špirović Trifunović, Bojana
Miladinović, Jelena
Vujošević, Lazar
Pećinar, Ilinka
Popović-Đorđević, Jelena
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Rosehip seeds represent waste material which is obtained duringthe production of jams, marmalades, juices, teas, etc. Two methods were used forthe extraction of fatty acids from rosehip seeds: ultrasound-assisted extractioncombined with organic solvent extraction (UAE/OSCE) and organic solventconventional extraction (OSCE). Different solvent-to-sample ratio was used. Theidentification and quantitation of fatty acids was done by gas chromatography witha flame ionization detector (GC/FID). Applied methods yielded different types offatty acids, with stearic acid and linoleic acid, as the most abundant ones.
Semenke šipurka predstavljaju otpadni materijal, bogat uljem, koji nastaje tokom proizvodnje džemova, marmelada, sokova, čajeva itd. Za ekstrakciju masnih kiselina iz semenki šipurka korišćene su dve metode: ultrazvučna ekstrakcija u kombinaciji sa ekstrakcijom organskim rastvaračem (UZE/KEOR)i konvencionalna ekstrakcija organskim rastvaračem (KEOR). Korišćeni su različiti odnosi zapremine rastvarača i mase uzoraka. Identifikacija i kvantifikacija masnih kiselina izvršena je metodom gasne hromatografije sa plameno-jonizujućim detektorom (GC/FID). Primenjenim ekstrakcionim metodama dobijene su različite masne kiseline, od kojih su stearinska i linolna bile najzastupljenije.
Кључне речи:
rose hips / fatty acids / seed / extraction / ultrasound / semenke šipurka / masne kiseline / ultrazvučna ekstrakcija / GC-FIDИзвор:
XXV Savetovanje o biotehnologiji, 2020, 2, 543-548Издавач:
- Čačak : Agronomski fakultet
Финансирање / пројекти:
- Развој и примена нових и традиционалних технологија у производњи конкурентних прехрамбених производа са додатом вредношћу за европско и светско тржиште - Створимо богатство из богатства Србије (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46001)
- Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46009)
URI
https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=RS2021000066https://imagine.imgge.bg.ac.rs/handle/123456789/1861
Институција/група
Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvoTY - CONF AU - Vasić, Dušan AU - Paunović, Dragana AU - Špirović Trifunović, Bojana AU - Miladinović, Jelena AU - Vujošević, Lazar AU - Pećinar, Ilinka AU - Popović-Đorđević, Jelena PY - 2020 UR - https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=RS2021000066 UR - https://imagine.imgge.bg.ac.rs/handle/123456789/1861 AB - Rosehip seeds represent waste material which is obtained duringthe production of jams, marmalades, juices, teas, etc. Two methods were used forthe extraction of fatty acids from rosehip seeds: ultrasound-assisted extractioncombined with organic solvent extraction (UAE/OSCE) and organic solventconventional extraction (OSCE). Different solvent-to-sample ratio was used. Theidentification and quantitation of fatty acids was done by gas chromatography witha flame ionization detector (GC/FID). Applied methods yielded different types offatty acids, with stearic acid and linoleic acid, as the most abundant ones. AB - Semenke šipurka predstavljaju otpadni materijal, bogat uljem, koji nastaje tokom proizvodnje džemova, marmelada, sokova, čajeva itd. Za ekstrakciju masnih kiselina iz semenki šipurka korišćene su dve metode: ultrazvučna ekstrakcija u kombinaciji sa ekstrakcijom organskim rastvaračem (UZE/KEOR)i konvencionalna ekstrakcija organskim rastvaračem (KEOR). Korišćeni su različiti odnosi zapremine rastvarača i mase uzoraka. Identifikacija i kvantifikacija masnih kiselina izvršena je metodom gasne hromatografije sa plameno-jonizujućim detektorom (GC/FID). Primenjenim ekstrakcionim metodama dobijene su različite masne kiseline, od kojih su stearinska i linolna bile najzastupljenije. PB - Čačak : Agronomski fakultet C3 - XXV Savetovanje o biotehnologiji T1 - Preliminary assessment of fatty acid profile in rosehip seeds: application of ultrasound-assisted extraction T1 - Preliminarno ispitivanje sastava masnih kiselina u semenkama šipurka: primena ultrazvučne ekstrakcije EP - 548 IS - 2 SP - 543 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1861 ER -
@conference{ author = "Vasić, Dušan and Paunović, Dragana and Špirović Trifunović, Bojana and Miladinović, Jelena and Vujošević, Lazar and Pećinar, Ilinka and Popović-Đorđević, Jelena", year = "2020", abstract = "Rosehip seeds represent waste material which is obtained duringthe production of jams, marmalades, juices, teas, etc. Two methods were used forthe extraction of fatty acids from rosehip seeds: ultrasound-assisted extractioncombined with organic solvent extraction (UAE/OSCE) and organic solventconventional extraction (OSCE). Different solvent-to-sample ratio was used. Theidentification and quantitation of fatty acids was done by gas chromatography witha flame ionization detector (GC/FID). Applied methods yielded different types offatty acids, with stearic acid and linoleic acid, as the most abundant ones., Semenke šipurka predstavljaju otpadni materijal, bogat uljem, koji nastaje tokom proizvodnje džemova, marmelada, sokova, čajeva itd. Za ekstrakciju masnih kiselina iz semenki šipurka korišćene su dve metode: ultrazvučna ekstrakcija u kombinaciji sa ekstrakcijom organskim rastvaračem (UZE/KEOR)i konvencionalna ekstrakcija organskim rastvaračem (KEOR). Korišćeni su različiti odnosi zapremine rastvarača i mase uzoraka. Identifikacija i kvantifikacija masnih kiselina izvršena je metodom gasne hromatografije sa plameno-jonizujućim detektorom (GC/FID). Primenjenim ekstrakcionim metodama dobijene su različite masne kiseline, od kojih su stearinska i linolna bile najzastupljenije.", publisher = "Čačak : Agronomski fakultet", journal = "XXV Savetovanje o biotehnologiji", title = "Preliminary assessment of fatty acid profile in rosehip seeds: application of ultrasound-assisted extraction, Preliminarno ispitivanje sastava masnih kiselina u semenkama šipurka: primena ultrazvučne ekstrakcije", pages = "548-543", number = "2", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1861" }
Vasić, D., Paunović, D., Špirović Trifunović, B., Miladinović, J., Vujošević, L., Pećinar, I.,& Popović-Đorđević, J.. (2020). Preliminary assessment of fatty acid profile in rosehip seeds: application of ultrasound-assisted extraction. in XXV Savetovanje o biotehnologiji Čačak : Agronomski fakultet.(2), 543-548. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1861
Vasić D, Paunović D, Špirović Trifunović B, Miladinović J, Vujošević L, Pećinar I, Popović-Đorđević J. Preliminary assessment of fatty acid profile in rosehip seeds: application of ultrasound-assisted extraction. in XXV Savetovanje o biotehnologiji. 2020;(2):543-548. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1861 .
Vasić, Dušan, Paunović, Dragana, Špirović Trifunović, Bojana, Miladinović, Jelena, Vujošević, Lazar, Pećinar, Ilinka, Popović-Đorđević, Jelena, "Preliminary assessment of fatty acid profile in rosehip seeds: application of ultrasound-assisted extraction" in XXV Savetovanje o biotehnologiji, no. 2 (2020):543-548, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_imagine_1861 .