Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 29
Establishment and in-house validation of stem-loop rt pcr method for microrna398 expression analysis
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2015)
MicroRNAs (miRNAs) belong to the class of small non-coding RNAs which have important roles throughout development as well as in plant response to diverse environmental stresses. Some of plant miRNAs are essential for ...
Izučavanje antimikrobnog potencijala prirodnih izolata Lactobacillus casei/paracasei grupe / Examination of antimicrobial potential in natural isolates of lactobacillus casei/paracasei group
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2012)
Cilj ove studije je izučavanje antimikrobnog potencijala 52 prirodna izolata vrste L. casei/paracasei. Učestalost gena koji kodiraju BacSJ (bacSJ2-8/bacSJ2-8i genski klaster), acidocin 8912 (acdT), ABC-transporter (abcT) ...
Genske varijante faktora nekroze tumora-alfa i alfa1antitripsina kod pedijatrijskih pacijenata sa arterijskim ishemijskim moždanim udarom u Srbiji / Tumor necrosis factor alpha and alpha-1 antitrypsin gene variants in Serbian pediatric arterial ischemic stroke patients
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2013)
Etiologija arterijskog ishemijskog moždanog udara (AIS) kod dece je veoma kompleksna i razlikuje se od one kod odraslih. Iako je redak, moždani udar kod dece predstavlja značajan uzrok mortaliteta i morbiditeta. Sve je ...
A note on the earliest distribution, cultivation and genetic changes in bitter vetch (vicia ervilia) in ancient Europe
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2015)
Bitter vetch (Vicia ervilia (L.) Willd.) was a part of the everyday diet of the Eurasian Neanderthal population and the modern human Palaeolithic hunter-gatherers at the end of the last Ice Age. The major criteria to ...
DNA and biochemical analysis of a potential opaque2 maize population
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2017)
Maize has low nutritional value because it is poor in essential amino acids lysine and tryptophan, but different mutations have been identified that increase their content. Two high lysine/tryptophan populations from Maize ...
Dominantne bakterije mlečne kiseline u pirotskim sirevima različitog perioda zrenja proizvedenim u domaćinstvu / Dominant lactic acid bacteria in artisanal Pirot cheeses of different ripening period
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2009)
U ovom radu su ispitivana dva sira od svežeg kravljeg mleka različitog perioda zrenja. Sirevi su uzeti iz seoskog domaćinstva u regionu Stare Planine, a proizvedeni su bez dodatka starter kulture. Iz oba sira je izolovano ...
Uticaj povećane ekspresije CmbT MDR transportera na rast Lactococcus lactis / Over-expressed CmbT multidrug resistance transporter improves the fitness of Lactococcus lactis
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2013)
U ovom radu je izučavan uticaj povećane ekspresije cmbT gena, odgovornog za sintezu CmbT MDR transportera, na rast Lactococcus lactis. L. lactis pripada grupi bakterija mlečne kiseline (BMK) i ima veliku primenu u prehrambenoj ...
Variants in vdr and nramp1 genes as susceptibility factors for tuberculosis in the population of Serbia
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2015)
Tuberculosis (TB) is granulomatous diseases caused by Mycobacterium tuberculosis (MTB). TB is a highly infectious disease that primarily affects the lungs. One-third of human population is infected with MTB, therefore it ...
Speech and language abilities of children with the familial form of 22q11.2 deletion syndrome
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2016)
The 22q11.2 Deletion Syndrome (22q11.2DS), which encompasses Shprintzen syndrome, DiGeorge and velocardiofacial syndrome, is the most common microdeletion syndrome in humans with an estimated incidence of approximately ...
Komparativna analiza antimikrobne i proteolitičke aktivnosti bakterija mlečne kiseline izolovanih iz zlatarskog sira / Comparative analysis of antimicrobial and proteolytic activity of lactic acid bacteria isolated from Zlatar cheese
(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2007)
Tradicionalni zlatarski sir pripada grupi belih, polutvrdih sireva proizvedenih u domaćinstvu. Sir se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka bez dodavanja bilo kakvih poznatih starter kultura. Ukupno je izolovano 253 ...